Citron, pomeranč a yuzu sedí v dodávce s nápisem Superpotravinylevně.cz a hádají se, kdo je větší superpotravina. Pomeranč povídá: Já mám tolik vitaminu C, že tady s bráchou pokryjeme doporučenou denní dávku. Citron povídá: Já jsem lék na všechno, dokonce i na akné a vodní kámen v koupelně. Yuzu na to jen: Ha, ha, ha. Citron a pomeranč se zatváří kysele. Ten žlutý prevít si věří. V nikdy nekončící honbě za stále víc super superovocem totiž momentálně vede.
Yuzu přitom není hezký ani dobrý. Je to citrus s pomačkanou žlutou kůží, který vypadá, jako když cestou vypadl z kamionu. Pod slupkou navíc nečeká šťavnatá dužina, ale vláknitá tkáň s mnoha semeny. Proto se z něj využívá hlavně šťáva a kůra. Jídlu dodají chuť, která není ani tak prvoplánově kyselá jako citron, ani tak banálně pomerančová jako pomeranč. Je to jemná vonná acidita, která přímo zázračně odráží a posiluje všechny ostatní chuťové nuance, říkají znalci.
A arogantní ovoce se dál pohrdavě směje a taky začíná machrovat: vitaminu C má třikrát víc než citron, spoustu draslíku a dalších minerálů, antioxidanty a v neposlední řadě též limonoidy, které mají rozjasňující efekt na pokožku, takže se přidává i do kosmetiky. Jejich aroma uklidňuje, v Japonsku, kde je yuzu doma, se provozuje dokonce yuzu koupel, kdy člověku tyhle pomačkané citrony nasypou do vany – a on se jako zázrakem vyhladí. Japonci ovšem yuzu přidávají tak nějak do všeho; do šamponu, do pálivých omáček, na trhu je dokonce yuzu tyčinka KitKat.
K…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu