Německá kvalita v českém regálu
Evropská komise slibuje, že by opravdu chtěla skoncovat s dvojí kvalitou potravin
Evropská komise po měsících vyjednávání oznámila postup, s jehož pomocí by chtěla bojovat s dlouho kritizovanou dvojí kvalitou potravin a dalšího zboží na kontinentě. Minulý týden se shodla, že směrnice o nekalých obchodních praktikách bude výslovně uvádět, že je zakázáno prodávat v různých zemích Unie shodně vyhlížející produkty, ovšem s výrazně odlišným obsahem. Změny ve směrnici musí schválit všechny členské státy a Evropský parlament. Komisařka pro ochranu spotřebitele Věra Jourová (ANO) odhaduje, že tento proces bude trvat zhruba půldruhého roku.
Komise vyhověla mladším členským zemím ze střední a východní Evropy, které proti dvojí kvalitě potravin protestují už mnoho let. Podle Jourové už sice směrnice na tuto praktiku svým způsobem pamatuje – říká, že spotřebitel nemá být klamán –, ale obecně se považuje za užitečné, aby se v ní nově doslovně říkalo, že výrobky pod stejnou značkou s významně odlišným složením jsou nefér praktikou.
Klidně víc pepře
Evropské výzkumné centrum už zároveň začalo pracovat na jednotné metodice, kterou by národní inspektoři měli dostat letos během června. Pozvalo experty ze šestnácti zemí včetně Česka, je v kontaktu také se zástupci značek a zastřešující organizací výrobců FoodDrinkEurope. „Společná práce je důležitá, aby metodika a samo testování nemohly být zpochybňovány,“ vysvětluje Jourová. Doteď jednotliví producenti a prodejci argumentovali tím, že se srovnávají jablka s hruškami, tedy že každá národní inspekce sleduje…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu