0:00
0:00
Civilizace7. 1. 20179 minut

Průvodce světem superjídla

Chia, godži nebo řasy: jsou módní potraviny opravdu tak zdravé?

Goji, kustovnice čínská
Autor: Matěj Stránský

Možná že po svátcích potřebujete shodit pár kil a vylepšit svůj jídelníček něčím opravdu zdravým. Pokud byste chtěli navzdory přibývajícím rokům vypadat tak skvěle jako Mick Jagger nebo Madonna, máme pro vás radu. Vyzkoušejte bobule kustovnice čínské, známější pod svým domorodým názvem godži. Obě hvězdy populární hudby je pojídají pravidelně  a cítí se po nich skvěle. Miluje je i spousta dalších celebrit – a dobře vědí proč.

Jednak je tu legenda. Slavný čínský bylinkář a mistr bojových umění Li Čching-jün, který se živil právě těmito bobulemi, rostoucími planě na himálajských svazích, se prý dožil více než dvou set let a stihl za tu dobu obšťastnit dvacet čtyři manželek (tedy víc než Mick Jagger). Vědci sice tvrzení o jeho dlouhověkosti považují za nesmysl, ale faktem je, že když mistr Li v roce 1933 umíral, vypadal docela staře.

↓ INZERCE

Ve prospěch godži mluví i něco jiného než himálajské báchorky. Červené bobule mají nejen více vitaminu C než pomeranč, obsahují také speciální formy polysacharidů, které dokážou regulovat cukr v krvi, zastavovat růst nádorů a vylepšit pohyblivost spermií. Kromě toho v nich dostanete sloučeninu s tajemným názvem zeaxantin, jež umí zpomalit degeneraci očních buněk a oddálit tak stařecké problémy se zrakem.

A kdyby vám náhodou scvrklé bobule, připomínající na jazyku něco mezi brusinkou a šípkem, nechutnaly, nevadí. Dnešní trh nabízí řadu dalších potravin, o nichž se tvrdí, že mají téměř zázračný přínos pro lidské zdraví.

Semínka chia,…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc