Ví to každý kavárník či majitel hospody: není dobré nutit návštěvníka, aby se „štrachal“ výš než do přízemí. Schody do prvního patra renesančního Edelmannova paláce v centru Olomouce ovšem denně zdolává množství místních i „přespolních“. Vyjdou po nich do Živé Zahrady, kterou chtěl Jan Vojtěchovský vytvořit coby místo, kam se lidé mohou přijít dobře najíst, ale také si zacvičit jógu, zameditovat, vyslechnout si přednášky o zdravém stravování a alternativní medicíně, zúčastnit se workshopů či kreativních dílen a hovořit o tom, co je zajímá.
„Jsme v okolí jediný bar a kavárna pro vegetariány a milovníky syrové stravy. Je to taky to jediné, co tady připravujeme,“ říká čtyřiadvacetiletý majitel, kuchař, číšník a i tak trochu vizionář Vojtěchovský, pod jehož taktovkou tu vzniká nabídka syrové stravy vycházející z veganství – bez lepku, rafinovaných cukrů a surovin, jež způsobují alergie. Kromě oříšků, ty tady najdete. A namátkou také špenátové a řepové krekry, okurkové špagety v bazalkovém pestu s cherry rajčaty, raw Pad Thai, miso polévku, pohankové rawzoto a další speciality spolu s raw dezerty, čerstvými koktejly, smoothies a výběrem čajů i kávy.
Z vysoké odešel Vojtěchovský po prvním semestru a nastoupil do zaměstnání, kde si z osmi hodin mohl šest číst. Zrovna když se zdálo, že mu došla literatura, povýšili ho. Najednou měl vlastní kancelář se třemi…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu