Míst, kde se dá v Brně dobře najíst, je hodně. I těch vegetariánských a bezmasých v poslední době přibylo. Ale jen v jednom dostane člověk k tofu i špetku aktivismu a vědomí, že podporuje podnik, který zaměstnává lidi, kteří jinde práci neseženou.
Kavárnu Tři ocásci založili v roce 2012 čtyři přátelé, kteří právě skončili studia a měli za sebou roky práce v různých neziskovkách, kavárnách a barech. Všechny tyto zkušenosti se rozhodli spojit ve vlastním podniku. Pronajali si 3 + 1 na Gorkého ulici a svůj prostor pojmenovali podle své dávné dětské kapely Tři ocásci.
Jejich podnik je dnes čistě veganský, podává se například nakládané tofu se sušenými rajčaty, šalvějové rizoto, polévka z mangoldu nebo palačinky s hruškami. Mají stále plno nejen díky odvážné kuchyni, ale i svébytnému prostředí na pomezí punku a „hipster“ kaváren. Stěny zdobí pestrobarevná směs starých oškrábaných nátěrů, plovoucí podlahu vystřídaly původní staré parkety a bundu si lze pověsit na věšák z větviček. Staré pohovky, židle a stolečky dostali od známých nebo našli na ulici. „Nábytek sice není zrovna perla designu, ale to, jak se k hostům chová personál, a kvalitní jídlo to bohatě vyváží,“ říká jedna z návštěvnic, toxikoložka Barbora Jarošová (33), která tu právě čeká na dnešní čtení Petrušky Šustrové.
Nějaká akce tu proběhne alespoň jednou za týden, vedle čtení, koncertů, promítání či divadla také nejrůznější benefice – naposledy třeba pro uprchlíky nebo pro pražské centrum Klinika. „Chceme,…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu