Bakchus 21. století
Špičkové technologie dokázaly v posledních letech vytlačit z trhu s vínem patoky na jeho chvostu. Může ale technika pomoci i na druhé straně a vylepšit ta nejkvalitnější světová vína?
Je pět hodin ráno, sklizeň kalifornských hroznů vrcholí a měsíc v úplňku nízko nad svahy Carneroského údolí zaplavuje vinohrady osázené odrůdou Chardonnay sýrově žlutým světlem. Skupina třiceti mexických sběračů v oranžových bezpečnostních vestách svižně a mlčky postupuje s čelovkami mezi řádky, zakřivenými noži zručně odřezává hrozny a ukládá je do umělohmotných beden. V chladném nočním vzduchu musí pracovat rychle, na očesání každé hlavy mají jen pár vteřin, protože za hodinu bude na sklizeň choulostivých bobulek moc velké teplo. „Mají fortel a nejsou za to úplně docenění,“ říká Towle Merritt, generální ředitel vinařské firmy Walsh Vineyards Management, která je zaměstnává.


Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu