Na tokijském rybím trhu i v suši restauracích je pořád rušno, při bližším pohledu se ovšem něco změnilo. „Ryby jsme přestali jíst úplně,“ popisuje instruktorka kurzů vaření Junko změny v jídelníčku své tříčlenné rodiny. Dříve jídala ryby každý den, podle místních zvyklostí často i k snídani. „Nejsme zdaleka jediní, ryby přestává jíst mnoho dalších japonských rodin, které znám.“ Od výbuchu jaderného reaktoru ve Fukušimě uplynuly skoro tři roky, Japonsko hledá svou energetickou budoucnost jinde než v atomu, ale dozvuky tragédie jsou patrné i v každodenním životě, třeba právě na jídelním lístku.
↓ INZERCE



Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu
Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc