0:00
0:00
Téma13. 10. 201316 minut

Konec české brambory

Když se v 18. století začaly pěstovat brambory, lidé je považovali za zhoubnou novotu a „svinskou stravu“. Později si zvykli, že když jsou brambory, není hlad. Dnes však hlízy z českých polí znovu mizí. Obejdeme se snadno i bez nich?

foto Karel Cudlín
Autor: Karel Cudlín

Tak co patří do francouzských brambor? Co paní?“ Moderátor se obrací do publika. To vzrušeně zašumí. „Cibule,“ zkouší to oslovená paní nesměle. Odpověď přináší šéfkuchař, který stojí na pódiu za sporákem jako za oltářem a právě před očima diváků chystá ten zázrak jménem francouzské brambory. „Žádná cibule, žádná mrkev,“ káže. „Pouze smetanu a vejce.“ Publikum věří, paní si to zapisuje na cedulku.

↓ INZERCE

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc