Čtěte, prosím, se mnou. Všímejte si všeho nápadného, dělejte si poznámky. V roce 1908 berlínský chemik Ludwig Scholvien zavolal svého syna, který měl na sobě krátké kalhoty. Krátké kalhoty měl proto, že bylo teplo, a povolal ho, protože mu chtěl něco ukázat. Už tušíte? Ano, byl to nealkoholický nápoj v barvě piva do horkých dní. A proč? Protože ho právě vynalezl, vyrobil ho z obilného pivovarského sladu a jablečné šťávy. Byla to vůbec první limonáda Fassbrause. Syn ji ochutnal a zatvářil se příznivě. Přibližně sto let se nic nedělo. Zapadá to do sebe jako dílky mozaiky, že ano?
V roce 2008 chemik prof. Dr. Ing. Frank-Jürgen Methner z Technické univerzity v Berlíně předstoupil před lidstvo s dalším vynálezem. A byla to? Uvažujete správně. Limonáda v barvě piva, vzniklá na základě dlouholetého úsilí jeho týmua za přispění dvou diplomantů. Vznikla podobně jako Fassbrause, zahříváním sladu na vysokou teplotu. Z obilných škrobů se uvolnil cukr a profesor s diplomanty a jeho tým se radostí chytli za ruce a pětkrát obtančili kolem várnice kolečko. „Na rozdíl od dalších nápojů se tento obejde bez přidaného cukru,“ vysvětlil profesor důvod své radosti médiím. Navrhoval také, aby se nápoj jmenoval podle jeho Technische Universität TUnáda. Nakonec se ujalo osvědčenější limonáda. Limonádu ze sladu začali vařit v mnoha pivovarech a stejně jako Fassbrause je i sladová limonáda už pár sezon nápojem berlínských hipsterů a také hipsterek v krátkých…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu