Všimli jste si, že v ČR je to v posledních týdnech trochu jiné? Takové michelinské. Dvě české restaurace dostaly michelinskou hvězdičku. V Kodani ale získali čtyři. Nějak se nám to nezdálo, provedli jsme proto odbornou michelinskou analýzu s prognózou. Toto jsou výsledky.
Hlavní město vysoké kuchyně byla vždycky Paříž a tamní kulinářské sebevědomí již tradičně převyšovalo Eiffelovku. Ránu dostalo poprvé v roce 2007, kdy vyšel průvodce Michelin pro Tokio. Tamní restaurace měly dohromady 191 hvězd, pařížské jen 98. Všichni to komentovali a list Guardian poprvé ve své historii věnoval dva odstavce končetině. Konkrétně klepetu kraba, jakého lze chytit jen ve vodách severně od Kjóta, a ještě jen někdy. Bylo údajně tím „nejsladším, nejintenzivnějším kouskem kraba“, který citovaný recenzent pozřel. Svět oblétly obrázky japonských šéfkuchařů s výrazem ryby fugu a s nožem vždy naostřeným pro případ neočekávaného harakiri.


Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu