0:00
0:00
Přílohy18. 9. 20115 minut

Zářezy v kulinární knihovně

Dobré kuchařské knihy jsou ty poctivé a s něčím navíc

Astronaut

Nejkratší definice dobré kuchařky praví, že je to taková kniha, z níž si do svého jídelníčku zařadíme čtyři až pět receptů. Taková charakteristika je ale při koupi kuchařky k ničemu, protože použitelnost receptů si člověk ověří teprve doma v kuchyni. Většina kulinářských odborníků proto radí postupovat podobně jako u výběru klasické literatury – spolehnout se na výrazné osobnosti, v tomto případě dobré kuchaře a autory, kteří dokážou své umění poutavým a srozumitelným stylem zprostředkovat. Někoho, jako jsou kulinářská esa Jamie Oliver, Marcella Hazanová, Marie Janků-Sandtnerová nebo Vilém Vrabec.

„Čím víc je spojení autor–téma nosné, tím je kuchařka trvalejší a tím hlubší je její pomyslný zářez do kulinární police,“ říká Martin Kuciel alias pan Cuketka, který si svým blogem o vaření vydobyl mezi gurmány i gurmety značné renomé. Pokračuje však povzdechnutím, že takových lidí je v současné době velmi málo, protože šéfkuchaři často vládnou unikátním know-how, ale neumějí jej formulovat ani srozumitelně předat. Naopak jiní autoři umějí skvěle psát, ale neumějí vařit, nebo nemají téma, které by dobře zapadlo do našeho prostředí a dnešní doby.

↓ INZERCE

V Česku podle Kuciela chybějí především kuchařské knihy, které by se věnovaly bazálním dovednostem ve zpracování základních potravin a práci s místními…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc