
1. Co z české kuchyně může obstát v evropské nebo světové gastronomické konkurenci?
2. Jaké jsou přednosti tradiční české kuchyně a umíme je dnes dostatečně využívat?


Roman Paulus, šéfkuchař v restauraci hotelu Radisson SAS Alcron
1. Jsou to sladká česká jídla. Naše plněné knedlíky, koláče, buchty. Něco podobného se – až na pár výjimek v Rakousku či Bavorsku – nikde nedělá. Mnoho věcí z české kuchyně najdete různě po světě, ale tahle sladká jídla jsou unikátní. A skvělá.
2. Předností je stále ještě určitá sezonnost české kuchyně. Naši předkové byli chytřejší než my dnes a využívali daleko víc, co jim příroda nabízela. Bohužel potom se česká kuchyně smrskla na pár hotovek, které jsou v každé hospodě. Teď se k sezonnosti pomalu vracíme a ne vždy se to daří. Jeden z důvodů je ten, že nejsme schopní nakupovat všechno lokálně z českých surovin. Až se řetězec pořádně propojí, farmáři budou pěstovat dobré potraviny a kuchaři je od nich nakupovat, bude to paráda.
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu