0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentář10. 7. 20115 minut

Krize o prázdninách

machacek 300 • Autor: Respekt

Od počátku krize před třemi lety jsme si už zvykli, trhy si berou letní prázdniny. I k pádu Lehman Brothers došlo ostatně až po dovolených – v září 2008. Jakkoli to tentokrát tak nevypadá, scénář se bude zřejmě opakovat. I ony všemocné finanční trhy jsou jenom lidé, i oni potřebují odjet k vodě a zastavit na chvíli dějinná dramata.

Bouřlivé zprávy z eurokrize si tedy snad vezmou přestávku. Řecko schválilo druhý restriktivní balíček, pomoc EU, MMF a Evropské centrální banky bude pokračovat a soukromí investoři a vlády se přece jen dohodnou na nějaké hrubé podobě restrukturalizace řeckého dluhu. Jaké tedy jsou poslední zprávy před hromadnými odjezdy na dovolenou?

↓ INZERCE

Francouzi po dlouhém váhání schválili první konkrétní návrh na změkčení řeckého dluhu. To se ovšem má týkat pouze bank, penzijních fondů či pojišťoven, jimž Řecko dluží asi třicet procent z celkových úvěrů. Celý zbytek dluží vládám a nadnárodním institucím a tyto podmínky změkčovat v podstatě nejde. Například MMF si vždy nechal vrátit včas každý dolar a opak by byl skutečnou revolucí. Francouzský plán ale okamžitě sklidil vlnu kritiky, neboť se ukázalo, že jeho složité schéma neplní slib nízkých úroků pro Řecko, ale naopak pomáhá francouzským a německým bankám, které se na řeckých dluhopisech popálily.

Francouzi…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc