Pili jste už někdy biodynamické víno? Na tuto otázku položenou autorem článku návštěvníkům jedné pražské výtvarné vernisáže následovaly unisono záporné odpovědi. Většina z dotazovaných se přitom přiznala, že božský nektar vyráběný z vinné révy mají v oblibě, ale u láhve označené jako biodynamické víno by s koupí asi váhali, neboť oproti tradičním etiketám to moc přesvědčivě nezní.
Uvolnit stres
Co se za tímto zvláštním názvem skrývá, částečně napoví jeho překlad. Latinské bios znamená život, dynamis síla, energie. Biodynamika proto představuje kombinaci sil a energie, jež podporují růst a život v rámci ekologického zemědělství. Takto pojaté vinařství si klade za cíl vypěstovat zdravou a silnou révu, která nepotřebuje chemické berličky v podobě hnojiv a postřiků, ale sama je natolik odolná, že se dokáže ubránit různým formám biologických ataků a díky tomu předat svoji sílu lidem skrze lahodné a kvalitní víno vyšlechtěné z klasických odrůd.
Docílit tohoto stavu podmíněného zdravou půdou bez reziduí, živou a plnou mikroorganismů je dlouhá a trnitá cesta ve znamení trpělivosti. Vyžaduje také jiný přístup vinaře k přírodě i práci. Svým způsobem jde o filozofii, podle níž člověk nevyrábí, ale s přírodou se spolupodílí na tvorbě produktu. Tedy naprostý opak honby za rychlými zisky, jež dnešní klasické vinařství díky chemickým postřikům, umělým barvivům,…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu