


Echte hotspot“, horký bod Rotterdamu, kde se dnes děje to hlavní, to je Lloydkwartier. Nová čtvrť u vody, přestavěná skladiště a nová architektura trochu v jejich duchu, budovy od módních architektů, kde sídlí hlavně mediální a reklamní firmy a bydlí jejich zaměstnanci. „Hotspot“ rotterdamských restaurací je pak Wijn of Water (Víno nebo voda), která tady stojí mezi domy. Přehlédnout se nedá. Je to devět lodních kontejnerů, poskládaných vedle sebe a natřených na modrozeleno. Z jedné strany je letní terasa s výhledem na projíždějící lodě, z druhé strany pingpongový stůl, kde si dva majitelé ještě pinkají, než se bude otvírat. Jeden z nich, teprve pětadvacetiletý Paul Sharo vysvětluje:
„Původně jsme stavěli jen na tři roky. Chtěli jsme se pak přesunout do normální budovy.“
V roce 2004 tedy oslovili architektku Caroline Bijvoetovou, která přišla s nápadem stavět z použitých kontejnerů.
Odborná kritika vyzdvihla stavbu za to, že „nic nepředstírá, avšak potěší“. Vysloužilé kontejnery se dobře vyjímají na nábřeží bývalého přístavu, uvnitř dřevěné židle jako z námořnické kantýny a stoly s barevným umakartem, jednoduché jídlo, každý večer jen tři možnosti, „trochu francouzské s holandskou střízlivostí“, hodnotí to jeden z food blogerů, kterých se tady vystřídaly snad už stovky. Na internetu, v kulinářských průvodcích, v časopisech, tohle…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu