
Před několika týdny se na internetových stránkách Hospodářských novin objevil článek nadepsaný „Ústřice netradičně“. Šéfkuchař Jiří Štift v něm říká: „U ústřice je důležité, aby byla lesklá, voňavá a vlhká.“ Zároveň se ohrazuje proti rychlému otevírání ústřic: daleko důležitější je pečlivost. Nůž je potřeba vpáčit do nejužšího místa ústřice, kterému se říká zámek. „Jde to i ze strany, ale tak ji spíš poškodíte,“ upozorňuje Štift.


Pokud po těchto citacích není někomu jasné, proč ústřice patří mezi potraviny považované za afrodiziakum, zbývá zřejmě už jen jediná možnost: román anglické prozaičky Sarah WatersovéŠpičkou jazyka, který nedávno vydalo nakladatelství Argo. Nikoli náhodou začíná jeho hlavní hrdinka Nancy Astleyová své vyprávění mnohoslibnou otázkou: „Už jste někdy ochutnali ústřice z Whistablu?“
Fetiš na obálce
Sarah Watersová (1966) patří mezi nejčtenější anglické prozaičky současnosti. Že její doménou je historická próza, to ukázal už román Zlodějka, který v češtině vyšel před dvěma lety jako první z autorčina díla. A kdo Zlodějku četl, toho debut Špičkou jazyka zřejmě nepřekvapí: i zde dominuje téma lesbické lásky, i zde se ocitáme ve viktoriánské Anglii. Zdá se, že ta byla tak dlouho považována za období upjatých mravů, až se vše zvrátilo v přesný opak. Tvůrkyně typu Sarah Watersové…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu