Jak se rodí dobrá pověst moravského červeného vína
Proč bychom se měli tvářit, že navazujeme na tradici, když tady žádná není? Vladimír Tetur tenhle rébus moravského vinaře vyřešil jednoduše: návštěvníky jeho firmy sídlící v průmyslové zóně ve Velkých Bílovicích udeří už ve dveřích do očí moderní, jednoduchý a maximálně účelný interiér. Překvapí to zvláště u člověka, jehož rodokmen, spjatý s vínem a obcí s největší koncentrací vinařů na počet obyvatel v Česku, sahá do poloviny 17. století. Vinařství Vladimír Tetur ale muselo stejně jako spousta jiných po roce 1989 začít od začátku. Dnes ho od stovek kolegů odlišuje nejen v branži oceňovaná vysoká kvalita, ale i mimořádně vstřícný přístup k běžným zákazníkům, kteří o medailích z celého světa nemají ani potuchy.
Exkurze pro každého
Červenošedá hala se vstupem, v prosvícené nice pod plochým televizorem se pyšní nabídka vín, pneumatické lisy, vinifikátory, ultramoderní plnička lahví, místnost pro ochutnávky. Nikde žádné kudrlinky ani rustikálnost, místo cimbálovky rocková hudba. A namísto „stréce v modré zástěře s červeným frňákem“ pětačtyřicetiletý majitel ve sportovním triku a džínách.
„Naši předkové dělali některé věci špatně: po vinohradu chtěli co nejvíc hroznů a k vínu pouštěli příliš mnoho kyslíku. Takže jsem začínal od…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu