0:00
0:00
Trendy7. 12. 20082 minuty

Gourmetův průvodce po galaxii

Labužníci v této chvíli zřejmě žhaví drát a rezervují stoly v pražské restauraci Alcron v hotelu Radisson SAS Alcron, kterou dostal nový šéfkuchař Roman Paulus na nejvyšší příčku žebříčku. Jakého?

Astronaut
Autor: Respekt
Fotografie: Nezávislý kohout na víně po burgundsku. - Autor: EGP Autor: Respekt
↓ INZERCE

Labužníci v této chvíli zřejmě žhaví drát a rezervují stoly v pražské restauraci Alcron v hotelu Radisson SAS Alcron, kterou dostal nový šéfkuchař Roman Paulus na nejvyšší příčku žebříčku. Jakého? Toho jediného českého nezávislého. Už týden je na světě nový ročník Maurerova výběru Grand restaurant pro rok 2009, příručka, kterou již dvanáctý rok sestavuje někdejší ředitel reklamní agentury, nyní profesionální znalec gastronomie Pavel Maurer (elektronicky v plném znění na www.grandrestaurant.cz). V jeho ročence hodnotí podniky (konkrétně kvalitu kuchyně, obsluhy a vzhled interiéru) vox populi, celkem 488 nezávislých hodnotitelů. Ti vyrovnávají účty (leckdy tučnější než husí játra) z vlastních peněženek, a v průvodci tudíž neobtěžují reklamy na posuzované restaurace jako na různých „restauračních webech“ či v jinak zajímavém průvodci jídelnami i kavárnami v metropoli Dining Guide 2009, vydaném pražským týdeníkem The Prague Post.

Grand restaurant se proti ovlivňování výsledků jistí odborným auditem, a věřit se mu dá dokonce víc než hvězdičkám od Michelina. Inspektoři kulinářského průvodce Michelin, vůbec nejznámější bible gastronomie, nenavštěvují Prahu a jiné metropole na východ od Vídně dostatečně často, a přitom je potřeba, aby restauraci na ocenění navrhli nezávisle na sobě tři z nich. Labužníci-cestovatelé tak vědí, že mnohé francouzské restaurace s hvězdičkou mají vedle podniků nejlepších českých šéfkuchařů okresní formát, prostě jen byly blízko a podávaly francouzskou kuchyni, které Michelin tradičně straní.

Grand restaurant samozřejmě není bez chyb. Některé kvalitní podniky vynechává (třeba pražský Flambée či mnohé hotelové restauranty) a navíc je značně pragocentrický; na druhou stranu se opravdu leckde v krajích dosud vaří neinvenčně, ledabyle a kvůli kupní síle hostů také z nekvalitních surovin. Maurer a spol. však nového průvodce doplnili i službou vyhledávající haute cuisine v jakékoli lokalitě přes mobilní telefon, takže každý z nás ten svůj restaurant hravě najde i na konci vesmíru.

Autorka je spolupracovnicí Respektu.


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].