Zátka z TLK
Minulý týden přišlo na trh Svatomartinské víno, a začíná nová sezona. Korku v ní ale bude zase o něco méně.



Tlllllllkk! Toto má být citoslovce mlasknutí, které vydá zátka vytažená z lahve. Mnozí vinaři je dokážou vymlasknout velmi odborně, čímž dávají najevo, že špuntování a odšpuntovávání je svébytný obor. Korek však už dávno není jedinou možností. Minulý týden přišlo na trh Svatomartinské víno, a začíná nová sezona. Korku v ní ale bude zase o něco méně.
Například plechovou zátkou se už nezavírá zdaleka jen tuzemák. Ale i vína, dobrá vína, dokonce i vína nad pět set korun za lahev. Přišlo to údajně z Nového Zélandu, protože tam, a obecně v Novém světě, zdaleka takový kult korkového špuntu nepanuje. Zato tam věří plechu a speciálním plastům. Ty bývají dvouvrstvé, uvnitř porézní, svrchu nepropustné, omyvatelné, a do vína nikdy nevyšlou svou korkovou pachuť.
Starý svět, hlavně tedy Francouzi, na korku nadále trvá. Do nejlepších vín tu patří dlouhé korky z jednoho kusu, řádně popsané všemi údaji o obsahu lahve. Jen za takovým uzávěrem probíhá ušlechtilá mikrooxidace čili zrání, díky němuž se ve víně zvolna objevují speciální vůně jako tabák, eukalypt a čaj, což je velmi ceněno. Naopak aroma „zeleného vlašského ořechu broušeného o kámen“, nazývané též „vlhký karton“, to je postrach. Když ho vinař ucítí, okamžitě odchází dvacetiletou lahev vylít do záchodu. Víno takzvaně „chytlo korek“ a je bezcennější než peňasol, což je zklamání, které se nedá snést často.…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu