Kuchyně po milánsku
Historie milánských přehlídek sahá až do roku 1940, a jak rostla prestiž italského designu, také veletrh budoval svou pověst, aby se postupně stal hlavní světovou událostí nábytkářského průmyslu.
V expozici firmy Indesit na milánském veletrhu jsou k vidění nejnovější trouby. Hovoří vesměs italsky. „Macaroni?“ ptám se jedné z nich. Souhlasí. „Macaroni. Doba přípravy 7 minut,“ odpoví v italštině, pěkně poděkuje a jde na to. Ovládání hlasem je jen jedna ze sci-fi možností, které nabízejí nové kuchyně. V kuchyni budoucnosti si uvaří každý, kdo dosud nenakrájel ani cibuli. A bude to dělat svobodně a podle nálady, protože možností, jak si tuto místnost zařídit, je bezpočet. Tak to aspoň vyplynulo z veletrhu Eurocucina, který každé dva roky přináší novinky ve vývoji kuchyní a který se konal letos v dubnu jako součást obří nábytkářské akce Salone Internazionale del Mobile v Miláně.
Historie milánských přehlídek sahá až do roku 1940, a jak rostla prestiž italského designu, také veletrh budoval svou pověst, aby se postupně stal hlavní světovou událostí nábytkářského průmyslu (viz rámeček Salon židlí a lamp). Letos tu bylo na dva a půl tisíce vystavovatelů a skoro půl milionu návštěvníků: jsou to lidé z firem, které vyrábějí bytové zařízení, designéři, novináři, milovníci designu i snobové všech zemí.
Sekce Eurocucina zabírá tři pavilony, dohromady o výměře tří fotbalových hřišť, věnované výhradně inovacím v kuchyních. Patří k těm nejnavštěvovanějším. Kuchyně je totiž jedno z míst v bytě, které se skutečně proměňuje: hlavně díky novým…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu