Přežíráme se
Současný svět vybízí k přecpávání se vším možným. A my tuto nabídku vděčně přijímáme.
Současný svět vybízí k přecpávání se vším možným. A my tuto nabídku vděčně přijímáme.
MAREK.BLOG.RESPEKT.CZ
Rekreanti to znají: polopenze, tedy snídaně a večeře (přes den se Češky a Moravanky přes veškerá varování dermatologů grilují na prudkém slunci u vody a živí se jen kafíčkem nebo ovocem), v přímořských letoviscích stále častěji vypadá zdánlivě velmi moderně, tedy ve formě tzv. švédských stolů. Každý si nabírá tolik jídla v tolika druzích, kolik snese.
Strávili jsme týden v Chorvatsku, na Istrii. Moc nám tam chutnalo, což o to. Jen při pohledu na ty obrovské porce, složené ze všeho, co nabízeli, srdce ekologicky uvažujícího člověka krvácelo. Zvláště davy dvanácti až patnáctiletých kluků z různých sportovních oddílů z Maďarska, Německa, Itálie či Čech a Slovenska se chovaly jako kobylky ve stylu po nás potopa.
Hoši si ráno nandávali kopce míchaných vajíček s malými párečky a několika krajíčky chleba, aby to završili kopci palačinek s čokoládou. Večer pak chodili s talíři přeplněnými několika druhy pizzy (když byla změna, tak u nich vítězil a nejrychleji zmizel řízek s bramborovým salátem), aby to završili přeslazenými zákusky a obrovskými porcemi několika druhů zmrzliny.
Přiznám se, že ani já jsem neodolal a mé talíře se podobaly jídelnímu lístku: vždy nejméně tři nebo čtyři vzorky různých jídel plus nezbytná miska s několika druhy zeleninových salátů. Přítomné dámy…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu