Ovoce zelenina v éře globalizace
Nejde jenom o čerstvou mrkev, i když o ni taky. Nejde dokonce ani jen o to, že v jednom výnosném byznysu tady asijská konkurence hladce válcuje domorodé Čechy.

Nejde jenom o čerstvou mrkev, i když o ni taky. Nejde dokonce ani jen o to, že v jednom výnosném byznysu tady asijská konkurence hladce válcuje domorodé Čechy. Jde o novou kapitolu v dějinách zdejšího podnikání. Kapitolu, v níž vládce jménem Spotřebitel dostane svoje zboží čerstvé a za pakatel v kteroukoli hodinu. Zatímco jeho sluha Obchodník či Výrobce se musí opravdu ohánět, aby obstál. Osud českých zelinářů je zkrátka důležitým pozdravem ze světa globálně nabízených schopností a svobody.
Zkopírovat úspěch


Pan Chang, podsaditý čtyřicátník v baseballové čepici, stojí u kasy obložené bedýnkami s jablky a paprikami nejrůznějších barev. Do Čech přijel v 80. letech, aby se vyučil traktoristou. Pak tu čtrnáct let prodával v tržnici levné oblečení, ale teď se dal nový byznys: spolu s bratrem prodává v průchodu činžovního domu na pražské třídě Milady Horákové zeleninu. Brzy ráno navozí bedýnky s rajčaty, mandarinkami či exotickým pomelem. V osm otevírá, ale za dvanáct hodin musí zboží zase odvézt – průchod má v noci kvůli požárním předpisům zůstat volný. „Kšefty moc nejdou,“ nadává na svět už téměř po českém způsobu. Přitom zákazníci do jeho obchodu chodí, u pokladny často stojí fronta a Changův bratr Khoi v létě otevřel druhý, tentokrát kamenný obchod se zeleninou v ulici za rohem. Ještě před třemi měsíci tam byl český majitel, ten to ale vzdal a přestěhoval se do…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu