
Je to zpráva, při níž by zemědělci – a nejen oni – měli zbystřit. V době zemědělských přebytků, jejichž výrobu a výkup dotujeme miliardami korun, a poté je stejně není kam dát a mnozí agrárníci si stěžují, že kvůli lacinému dovozu potravin se jim nevyplatí takřka nic pěstovat, se tu objevuje varianta, která přináší zisk a je přívětivá i k budoucím generacím.


Experiment v Nové Vsi
Je slunné říjnové poledne a nedaleko Moravské Nové Vsi na Hodonínsku se zuby speciálního kombajnu zakusují do pásu zhruba dvoumetrové hustě rostoucí rostliny a rozdrcená hmota padá na korbu vedle jedoucího valníku. Jsme u pole místní společnosti Agromoravia, na němž probíhá v Česku ojedinělý experiment: zkouška prvního pěstování amarantu (u nás známého také jako laskavec) pro spalování v kotlích českých elektráren.
Firma, které se specializuje na hrášek či cukrovou kukuřici, začala mít před nedávnem problémy s odbytem. „Plochy hrášku a kukuřice jsme kvůli dovozům museli během dvou let snížit ze 750 hektarů na necelou polovinu a hledali jsme, co jiného by se na té půdě dalo zasít,“ vysvětluje ředitel Agromoravie Milan Vala.
Cesta k nové plodině byla zajímavá: amarant nikde na světě doposud pro spalování pěstovat nezkoušeli. Používá se pouze na výrobu krmných směsí a její zrna slouží k výrobě bezlepkového pečiva. Jedním z výrobců uvedených směsí je česká firma Lobodon. …
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu