0:00
0:00
Kultura10. 10. 20043 minuty

Mimochodem

Astronaut

Vím, že se sluší nevražit na obří supermarkety, nejde mi to však úplně od srdce. Nakupuji tam sice jen příležitostně, neboť je mám trochu z ruky, ale záplava zboží mne neuráží. Psychoanalýza obvykle hledá zdroje podobných úchylek v raném dětství. Na dně své paměti stále cítím padesátá léta, kdy vládl takový nedostatek, že i fronty byly vzácné, protože nebylo na co stát. Freud by z mého podvědomí místo oidipovského komplexu vykutal fialový hnus, jak tatínek nazýval podezřele zbarvený prášek s pronikavým fialkovým aromatem, který se míchal s vodou a vedle nevalného ochucení sloužil hlavně k její dezinfekci. Měli jsme ho doma bezednou krabici ještě z amerických dodávek UNRRA, jež u nás po válce pomáhaly řešit potravinovou nouzi, a musel jsem toho vypít kbelíky, než jsem poprvé ochutnal malinovku s bublinkami. Připadala mi pak opojně lahodná.

Fialková vůně dětských let mne nečekaně ovanula nad publikací, kterou s názvem „Klášterní kuchařka aneb Oroduj za nás, domácí kuchař“ vydalo v minulých dnech Karmelitánské nakladatelství v Kostelním Vydří. O dezinfekční limonádě v ní pochopitelně nic není, připomenula se mi pouze vročením rukopisu. Angelus Jeřábek, mnich z řádu menších bratří a dlouholetý kuchař kláštera v Českém Krumlově, jej sepsal roku 1953 pro Marii Kalužovou, kuchařku z fary ve Štěpánkovicích u Opavy. Podle ediční poznámky v závěru svazku k tomu použil násadkové pero a tlustý nelinkovaný sešit v tuhých deskách. Nadpisy, iniciály a nákresy bohatě…

↓ INZERCE

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc