Předminulý víkend se na pražském Barrandově opět sešli čeští vyznavači ekologického zemědělství. Tradiční podzimní biojarmark přitáhl na zahradu bývalé restaurace Terasy zhruba tisícovku lidí. Při procházce mezi publikem mohlo sice leckoho napadnout, že zastánci biopotravin tvoří v České republice dodnes svéráznou komunitu odtrženou od zbytku populace, podrobnější pohled na pulty českých obchodů a zvyky zdejších domácností ale naznačuje spíše opak. Trh s biopotravinami patří v posledních letech v České republice, podobně jako v celé západní Evropě, k nejrychleji se rozvíjejícím oblastem.
Hippie, nemoc a byznys
První nesmělé pokusy o prosazení šetrnějších metod produkce potravin se v Evropě objevily koncem šedesátých let. Souvisely pochopitelně s hnutím hippies - především s jejich kritikou blahobytného konzumu a touhou po „návratu k přírodě“. Opravdový průlom mezi masové spotřebitele sice nastal až o patnáct let později, ale i on vlastně volně souvisí s tehdy už bývalými „máničkami“, které se mezitím posunuly do pozic střední třídy. Bývalí rebelové totiž zůstali věrni alespoň některým ideálům z mládí a už koncem osmdesátých let rozvinuli v Evropě skromnou síť obchodů nabízejících šetrně „vyrobené“ potraviny. Díky tomu byli o pět let později skvěle připraveni na zásadní spotřebitelskou změnu. Ta přišla v patách za prvními zprávami o vražedných důsledcích tradičního „průmyslového“ zemědělství. Dnes už to ví každý: ve snaze o co nejlevnější výrobek…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu