0:00
0:00
Zahraničí27. 8. 20015 minut

Počeštění pana Székelye

Astronaut

Obyvatelé Segedínu vesměs nechápou, proč se mnohý Čech usměje, když zaslechne jméno tohoto jihomaďarského města. Segedínský guláš, hojně rozšířená součást českého jídelníčku, jim totiž nic neříká. Pokrm podobný českému segedínu však maďarská kuchyně přesto zná. Jmenuje se székelygulyás (čti sékejgujáš) a název segedín vznikl pravděpodobně jeho zkomolením. Rozdíl však není jen v pojmenování, ale také v přípravě obou gulášů.

Pastevec a polévka

↓ INZERCE

Székelygulyás dostal jméno po jistém panu Székelyovi, který měl v Budíně v první polovině 19. století hospůdku proslavenou výtečnou kuchyní. Traduje se, že jednou k Székelyovi vtrhla parta rozdováděných umělců už po zavírací době a sháněli se po jídle. Správný hospodský hosta nikdy nevyžene, a tak Székely sebral v kuchyni zbytky perkeltu (hustší polévky z vařeného masa) a kysaného zelí, obojí smíchal, polil smetanou a čekal, co to udělá…Dnes se v Maďarsku pod székelygulyásem rozumí jídlo, jehož základem je perkelt z vepřového kolena doplněný kyselým zelím, zadělávaný smetanou a okořeněný mimo jiné i nezbytnou paprikou. Hotové jídlo se pak ještě jednou polije smetanou a podává s chlebem.Co se týče samotného guláše, jde skutečně o původní maďarské jídlo. Guláš se odvozuje od slova gulya, což znamená stádo skotu. Pastevec se pak jmenuje gulyás (gujáš) a toto jméno zdědila i sytá a jednoduchá polévka, kterou si gulyás vařil v kotlíku.

Uherák z Moravy

Segedín se však proslavil jinou…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc