
Do stále početnějšího tábora českých odpůrců vstupu do Evropské unie přibyla významná posila. Z titulních stran celostátního tisku zazněl varovný hlas tuzemských hostinských, že bruselští byrokraté chtějí zavraždit tradiční českou kuchyni. To je v zemi, kde jídlo považuje za nejdůležitější „národní tradici“ i předseda tak proevropské partaje, jako jsou zdejší lidovci, jistě závažný argument. Při bližším pohledu je to však s evropskou hrozbou trochu jinak. Zdá se, že rozhořčené majitele hospod nežene do střetu s Bruselem láska k národním specialitám, ale spíš strach, že pod jeho kuratelou se už dál nebudou moci chovat jako čuňata.
Život pod pokličkou


"Nemůžete mít svíčkovou, guláš, utopence. Jestli zkrátka chcete mezi naši elitu, tak se musíte přizpůsobit, " shrnul údajný postoj Unie k české kuchyni v hlavních zprávách televize Nova českokrumlovský starosta Miloš Michálek. Kde se ale ta představa o evropské touze ukrást Čechům svíčkovou vlastně vzala? Zdejší hostinští si tak vyložili novou vyhlášku českého ministerstva zdravotnictví, která přikazuje podávat teplé jídlo maximálně do tří hodin od uvaření. Guláš a omáčky přitom jak známo potřebují pořádně uležet a tříhodinová spotřební lhůta navíc kuchařům znemožňuje navařit ráno kotel hotového jídla a servírovat ho až do zavírací doby. Lahodné a levné receptury našich babiček tudíž budou nuceny uvolnit místo na jídelníčku drahým minutkám bez vůně a chuti. Ve svém působivém výkladu ale majitelé…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu