Nákupy potravin už nejsou to, co bývaly. Ve srovnání s našimi předky sice nakupujeme jídlo levně a z nepřeberného výběru, čas od času se ale ze zpráv dozvídáme, že konzumaci oblíbené dobroty nemusíme přežít. Nedávno nás ohrožovala nemoc šílených krav a prasečí mor, pak růstové hormony v mase od farmářů z Ameriky, teď zase rakovinotvorný dioxin v kuřatech z Belgie. Evropský tisk varuje: kvalitě potravin se nedá věřit. Co tedy ale máme jíst? A kdo za tu patálii vlastně může? Existuje vůbec nějaké řešení? Určitou cestu před týdnem naznačil německý Ústavní soud a několik dní předtím i Evropská komise. Podle obou institucí je chyba v zacházení se zvířaty, které se musí změnit.
Olej na přilepšenou
Skandál, který nakonec vyústil ve vybíjení belgických kuřat, má svůj počátek v polovině letošního ledna. Tehdy se majitelé „průmyslových“ chovů slepic v Belgii obrátili na pojišťovnu se žádostí o náhradu ztrát z rozbitých vajíček. Pojišťovně se suma zdála příliš vysoká, a proto si najala odborníka, aby věc prozkoumal. Z expertního šetření pak vyplynulo, že z klecí vycházejí vajíčka se slabou skořápkou a na vině je s největší pravděpodobností otrávené krmivo. Podezření padlo hned zpočátku na dioxin a byl také vytipován možný zdroj nákazy - valonská firma na výrobu krmných směsí Verkest. Tuto informaci obdrželi belgičtí ministři zemědělství a zdravotnictví už v březnu.Vláda začala celou věc vyšetřovat, ovšem za zády veřejnosti i Evropské komise, za což si od…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu