Čeští jedlíci jdou na převýchovu
První doložený odboj dětí proti jídlu ze školních kuchyní zahájila před čtrnácti dny žačka 7.B školy Polyglot na pražském Proseku Eva Němcová. K dopisu, který napsala šéfkuchařce tamější jídelny, se připojila řada spolužáků a dokonce někteří učitelé. „My, děti ve vývinu, potřebujeme alespoň jedno teplé a chutné jídlo v pěkném prostředí a v klidu. Nepovažuji za oběd studené buchty či Vaše ostatní prapodivně vypadající speciality,“ stojí v listě. Protest, sám o sobě nepříliš významný, zapadl do současné debaty na téma: Jak vlastně jíme a co to pro nás znamená?
Brambůrky, salámy, guláš a dorty
„Případ z Proseka by se v žádném případě neměl zneužít k agitaci proti instituci školních jídelen,“ varuje hygienička Ludmila Raifová, poradkyně ministerstva školství a zdravotnictví pro školní stravu. Loni na podzim obědvaly v jídelnách prakticky všechny děti z mateřských škol, tři čtvrtiny žáků základních škol a více než polovina středoškoláků. Jídelny zajišťují pravidelnou stravu pro jeden a půl miliónu dětí, jídlo je připravováno podle českých norem, které odpovídají i představám Světové zdravotnické organizace. MUDr.Raifová soudí, že především v českém prostředí to má svou cenu: zdejší „soukromá“ kuchyně je podle vědeckých výzkumů jednoznačně nezdravá. Nadbytek živočišných tuků a cukrů spolu s nedostatkem zeleniny je jedním z hlavních důvodů ve světě nebývalé skutečnosti, že 56 procent české populace umírá na srdeční…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu