0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
Speciál9. 10. 20246 minut

Prvním Trumpem byl už sedmý americký prezident

Andrew Jackson dnes bývá označován za prvního populistu

Cesta k osídlení Mississippi otevřena. (Generál Andrew Jackson a náčelník Kríků po vítězném útoku několika tisíc amerických vojáků na opevnění Rudých holí, 27. března 1814)
Autor: Bettmann

Respekt Speciál: Rozpolcená Amerika

100 stran o Americe před volbami jen za 99 Kč * Reportáž z míst, kde se bude skutečně rozhodovat * Přežije americký sen? * Koho zvolí peněženka * Rozhovor s Timothym Snyderem * České sny o Americe * Proměny westernu a další. Objednejte si tištěné vydání nebo si stáhněte epub (digitální podoba je součástí předplatného Respektu)

Jak známo – historie se někdy opakuje. V americké politice v posledních letech rezonuje řada motivů, které se možná zdají nové, ale mají svůj předobraz v letech minulých. Jednou takovou ozvěnou je příběh a politika sedmého amerického prezidenta Andrewa Jacksona, který dnes bývá označován za prvního amerického, někdy dokonce západního populistu. 

Bez dětí a s ukradenými volbami

↓ INZERCE

Andrew Jackson má mnoho společného s oběma hlavními kandidáty letošních prezidentských voleb. Podobně jako Kamala Harris měl dlouhou a úspěšnou právnickou kariéru, přičemž byl také jeden čas výrazným žalobcem. A podobně jako Harris ani Jackson neměl biologické děti, byť není známo, že by to proti němu někdo použil v politickém boji. To už se spíše propírala Jacksonova údajná bigamie – léta kolovaly zvěsti, že jeho životní láska Rachel ještě nebyla úplně rozvedená, když si ji v roce 1794 bral za manželku. Právě potomek severoirských přistěhovalců a hrdina bojů proti Britům pak stál u zrodu Demokratické strany, za kterou nyní Harris kandiduje. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc