0:00
0:00
Téma19. 9. 20218 minut

32. Jak se doma vaří pivo

Domácí varny piva získávají v Česku na popularitě

Baví mě experimentovat. (Václav Karásek ve své varně)
Autor: Milan Jaroš

Petr Nehasil (51) si začal doma vařit pivo už před rokem 1989. Tehdy měly velké státní pivovary rozparcelovaný trh mezi sebou a jiné točené pivo téměř nešlo koupit. Pojmy jako craft beer nebo mikropivovar nikdo neznal. Petr Nehasil se ale rozhodl, že si nabídku piv zpestří sám. „Byla za tím obyčejná zvědavost, jak domácí pivo chutná. Jako když někdo zkouší uvařit guláš, tak já jsem chtěl zkusit uvařit pivo,“ vysvětluje. Recept si našel v učebnicích střední potravinářské školy, kam se pak ještě zašel zeptat na nejasnosti. Slad a kvasnice sehnal pod rukou v pivovaru, chmel si nasbíral načerno na chmelnici a usušil si ho doma na půdě. Obilí umlel v domácím ručním mlýnku a pivo vařil doma v patnáctilitrovém hrnci na sporáku.

Pomůcka k filtraci sladiny. Autor: Milan Jaroš
↓ INZERCE

Z učebnice věděl, že ječmen se musí sešrotovat nahrubo, aby obsahoval pluchy ‒ jemné slupky chránící obilku, které jsou důležité pro kvalitní scezení pivní tekutiny. Věděl také, že si musí pohlídat proces zahřívání sladové kaše, jejíž teplota se má zvedat zhruba o stupeň za minutu a v určitých teplotách dělat přestávky tak, aby vznikl čas na proběhnutí důležitých chemických reakcí, především přeměnu enzymů na cukry a vznik tzv. sladiny. Také se dozvěděl, jak sypat do sladiny chmel, který dává pivu typickou chuť a vůni, a že kritická fáze nastává během kvašení. Nádoba, v níž kvašení probíhá, musí být dokonale čistá, aby se nenamnožily nežádoucí bakterie a pivo se nezkazilo.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc