Silicon Valley má hlad
Technologické startupy se chystají vyrábět „zelené jídlo“ – plnokrevné rostlinné verze masa a mléčných výrobků
Rostlinný hamburger, ze kterého teče krev. Bezmasé kuřecí nugety se stejně masitou a vláknitou strukturou, jakou má smažené kuře. Majonéza vyrobená bez použití vajec, ukázkově krémovitá a hladká. A veganský nápoj, který obsahuje vše potřebné k lidské výživě, takže už nebude nutné se den co den obtěžovat běžným jídlem. Dáte si?


Taková je nabídka nedávné sklizně startupů, jež financuje Silicon Valley. Základem je snaha změnit způsob stravování lidí. Možnost vytvoření takových produktů láká podnikatele i firmy s rizikovým kapitálem. Domnívají se, že tradiční potravinářský průmysl je na hraně zhroucení, protože je neefektivní, nehumánní a vyžaduje důkladnou změnu. Různé firmy k tomu přistupují rozdílně, sdílejí však společný cíl: novou rostlinnou potravu, která – jak říkají – bude zdravější, levnější a stejně uspokojivá jako maso, vejce a mléčné a další živočišné produkty. Přitom ale bude méně poškozovat životní prostředí.
Příležitost
„Chov zvířat je absurdně destruktivní a zcela neudržitelný. A poptávka po masu a mléčných výrobcích stoupá,“ říká Patrick Brown, zakladatel jednoho takového startupu s názvem Impossible Foods. Sídlí v Redwood City, v srdci Silicon Valley, a na vývoj rostlinného masa a napodobenin sýra nasbíral 75 milionů dolarů. Chov dobytka – podle OSN – využívá asi 30 procent nezaledněného povrchu pevniny a produkuje 14,5 procenta všech…
Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.
Online přístup ke všem článkům a archivu