0:00
0:00
Společnost4. 11. 201515 minut

Silicon Valley má hlad

Technologické startupy se chystají vyrábět „zelené jídlo“ – plnokrevné rostlinné verze masa a mléčných výrobků

Netherlands, Westbroek, cows in meadow ruminating. Aerial, Image: 188700467, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Corbis
Autor: Profimedia.cz

Rostlinný hamburger, ze kterého teče krev. Bezmasé kuřecí nugety se stejně masitou a vláknitou strukturou, jakou má smažené kuře. Majonéza vyrobená bez použití vajec, ukázkově krémovitá a hladká. A veganský nápoj, který obsahuje vše potřebné k lidské výživě, takže už nebude nutné se den co den obtěžovat běžným jídlem. Dáte si?

Kuřata děkují ajťákům. (Bezmasý „kuřecí“ salát s kapustou od Beyond Meat) Autor: Beyond Meat
↓ INZERCE

Taková je nabídka nedávné sklizně startupů, jež financuje Silicon Valley. Základem je snaha změnit způsob stravování lidí. Možnost vytvoření takových produktů láká podnikatele i firmy s rizikovým kapitálem. Domnívají se, že tradiční potravinářský průmysl je na hraně zhroucení, protože je neefektivní, nehumánní a vyžaduje důkladnou změnu. Různé firmy k tomu přistupují rozdílně, sdílejí však společný cíl: novou rostlinnou potravu, která – jak říkají – bude zdravější, levnější a stejně uspokojivá jako maso, vejce a mléčné a další živočišné produkty. Přitom ale bude méně poškozovat životní prostředí.

Příležitost

„Chov zvířat je absurdně destruktivní a zcela neudržitelný. A poptávka po masu a mléčných výrobcích stoupá,“ říká Patrick Brown, zakladatel jednoho takového startupu s názvem Impossible Foods. Sídlí v Redwood City, v srdci Silicon Valley, a na vývoj rostlinného masa a napodobenin sýra nasbíral 75 milionů dolarů. Chov dobytka – podle OSN – využívá asi 30 procent nezaledněného povrchu pevniny a produkuje 14,5 procenta všech…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc