Sebastien Bras platí za jednoho z nejlepších francouzských šéfkuchařů. Jeho restaurace Le Suquet, která se nachází na venkově v srdci Francie, se může pochlubit třemi michelinskými hvězdami, což je vůbec nejvyšší možné ohodnocení, které může nejznámější kulinářský průvodce Michelin stravovacímu zařízení udělit. Bras ale zaskočil Francii i celý svět, když na videu zveřejněném na Facebooku žádá firmu Michelin, aby mu své hvězdy odebrala a ze svého příštího kulinářského průvodce po Francii pro rok 2018 ho úplně vyškrtla. Udržovat takto vysoké ohodnocení prý na něho vytváří velký tlak, který ho zbytečně stresuje, zdůvodnil svojí prosbu.
„Je mi 46 let a chci dát svému životu nový smysl. Chci znovu definovat to, co je skutečně důležité,“ říká na videu brýlatý muž ve své bílé kuchařské výstroji. „Chci mít svobodu se samostatně rozhodovat, aniž bych bral ohledy na to, co na moje výtvory řeknou michelinští inspektoři. Možná, že tím přijdu o slávu, to však přijímám,“ uvádí kuchař, známý mimo jiné omáčkou gargouillou, která se připravuje z mladé zeleniny a bylinek. A dodává, že se chce vyhnout osudu svého tříhvězdičkového kolegy Bernarda Loiseaua, který ze stresu spáchal v roce 2003 sebevraždu.
https://www.youtube.com/watch?v=2–3lBPYGMEc
Firmu Michelin jeho žádost zaskočila – o její hvězdy se šéfkuchaři většinou přetahují, ještě nikdy ji však žádný kuchař nežádal, aby mu je naopak vzala. Firma nyní stojí před dilematem. Restaurace Le Suquet je jedna z pouhých sedmadvaceti restaurací v zemi, které mají nejvyšší, tříhvězdičkové ohodnocení. Když firma Michelin restauraci ze seznamu odstraní, bude čelit kritice, že její elitní pokrytí Francie není kompletní. Vedení firmy proto na Brasovo prohlášení reagovalo opatrně a rozhodně neslibuje, že jeho prosbu vyslyší. „Bereme to na vědomí. Náš průvodce ale neslouží restauratérům, nýbrž zákazníkům,“ komentovala překvapivou prosbu Claire Dorland-Clauzel, členka představenstva Michelin.
Bras nicméně není první kuchařskou celebritou, kterou tři michelinské hvězdy stresovaly. Olivier Roellinger kdysi v Bretani provozoval tříhvězdičkovou restauraci Cancale, v roce 2008 ji však zavřel, protože už se na náročné tempo související s tak vysokou prestiží necítil. „Šéfkuchař nikdy nesmí mít pocit, že se ocitl mezi kladivem a kovadlinou. Když vás tři hvězdy přestanou zajímat, je lepší přejet do jiného rychlostního pruhu,“ uvedl pro deník Telegraph.
Sebastien Bras věří, že z prostoru mezi kladivem a kovadlinou unikne. Ani pak ale nebude mít vyhráno. I kdyby se mu podařilo z průvodce Michelin zmizet, hodnotícím hvězdám v dnešním světě stejně neunikne – tisíce běžných lidí ho budou dál hodnotit na serverech jako TripAdvisor nebo na Facebooku. Únik z těchto sítí je – na rozdíl od michelinského průvodce – prakticky nemožný.
https://www.youtube.com/watch?v=U0FUnEUVbUE
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].