0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst
23. 6. 20245 minut

Viděl jsem budoucnost levice

Britští konzervativci stojí před porážkou a není to kvůli vznešeným ideálům labouristů

V červnu 2016 nás britské referendum o vystoupení z EU upozornilo na rostoucí sílu populismu a naznačilo, že Donald Trump může mít reálnou šanci na vítězství. Když jsem teď navštívil Británii v předvečer nadcházejících parlamentních voleb, měl jsem znovu pocit, že vidím záblesk budoucího směřování politiky ve vyspělých demokraciích. Zpozornět by měli především demokraté, kteří musí letos na podzim čelit opětovnému nástupu Donalda Trumpa.

Bez ohledu na to, jaké průzkumy veřejného mínění čtete, britská vládnoucí Konzervativní strana míří ke katastrofální porážce. Pozornost všech upoutalo především jedno šetření. Podle agentury Savanta pracující na objednávku deníku The Telegraph porazí labouristé konzervativce (známé také jako toryové) o 21 procent. Analýzy agentury docházejí k závěru, že labouristé získají 500 křesel (ze 650 v Dolní sněmovně), zatímco na konzervativce jich připadne stěží 50.

↓ INZERCE

To by znamenalo nejméně konzervativních poslanců od založení strany v roce 1834. Projekce naznačují, že o mandát ve svých okrscích přijdou i mnozí seniorní členové vlády, včetně Rishiho Sunaka, který by se mohl stát prvním takto poníženým úřadujícím předsedou vlády. Měl bych na tomto místě varovat, že jiné průzkumy vycházející z odlišných datových souborů neočekávají, že by se situace pro konzervativce vyvinula tak extrémně špatně. Stále jim ale předpovídají drtivou porážku.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc