0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext20. 6. 20247 minut

V hlavě Elona Muska

Co přinese propojení mobilů a umělé inteligence a proč to americkému podnikateli vadí

 „Pokud něco neuděláme, systémy umělé inteligence mohou časem nahradit člověka, učinit jej bezvýznamným, případně způsobit jeho vyhynutí,. (Elon Musk v Cannes)

Faradayovu klec, v paměti zasutý termín z hodin fyziky, nedávno připomněl americký podnikatel Elon Musk. Prohlásil, že do této nádoby z vodivého materiálu, která odstiňuje předměty od okolního elektromagnetického světa, budou muset zaměstnanci v jeho firmách při příchodu do práce odkládat své telefony Apple, aby nemohly komunikovat s okolím. Reagoval tak na oznámení firmy, že se její mobily brzy propojí s umělou inteligencí od firmy OpenAI, konkrétně se slavným chatbotem ChatGPT. Musk se obává úniku dat.

Spor připomíná, že umělá inteligence (AI) v podobě velkých jazykových modelů se chystá proniknout na další území; zatímco dosud jste museli mít v mobilu instalovanou speciální aplikaci, pomocí níž telefon komunikoval třeba právě s ChatGPT od OpenAI nebo s Gemini od Googlu, nyní se v rámci novinky nazývané Apple Intelligence stane spojení s chatbotem přímo součástí operačního systému. Jeho služby pak bude možné integrovat v rámci nejrůznějších aplikací napříč telefonem. Jsou tedy Muskovy obavy oprávněné? 

Reklama

Drobný posun. Tak proč ta panika?

Chystané prvky začne Apple zavádět postupně – zřejmě nikoli hned na podzim s nástupem nového operačního systému iOS 18, ale spíše až příští rok. Něco se ale přece jen ví: Novinka zvaná Apple Intelligence nabídne zdokonalení vlastních prvků generativní AI, které již Apple vyvinul. Dalším krokem je pak právě propojení s ChatGPT. Díky oběma změnám se zlepší činnost různých aplikací včetně populární virtuální asistentky Siri, která by pak o majiteli telefonu měla vědět téměř všechno.

Mobil například poradí s psaním e-mailů (na přání je přepíše do elegantnější formy), vytvoří podle textového zadání obraz nebo nové emoji, posoudí, která schůzka či e-mail je pro vás nejdůležitější a vyžaduje upozornění. Zpracuje také všechna zadání, o která dnes žádáme chatboty – vyhledá informace a shrne je v konzistentní odpovědi, udělá stručný výtah z dlouhého článku nebo zvukové nahrávky (včetně nahrávky vašeho telefonického rozhovoru). Mobil si při tom s vámi bude umět povídat lidským hlasem, jejž navíc Siri přizpůsobí dané situaci.

Podle komentářů v médiích přesto nepůjde o žádné zemětřesení. „Apple Intelligence potěší uživatele drobnými, skutečně smysluplnými posuny vpřed. Umožní firmě srovnat krok s konkurencí, ale ne ji výrazně předstihnout,“ řekl agentuře Reuters analytik Dipanjan Chatterjee z konzultační firmy Forrester. Klábosit s různými chatboty i svěřovat AI další výše zmíněná zadání lze už dnes prostřednictvím různých aplikací, ať už na zařízeních s operačním systémem iOS nebo Android.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc