0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kontext18. 6. 202414 minut

Seznam Zprávy hledají svou pravou kolej

Nejúspěšnější zpravodajský server vyměnil šéfredaktora a na poradu dorazil majitel Seznamu Ivo Lukačovič

Začátek něčeho velkého. (Start Seznam Zpráv, 4. října 2016)   • Autor: ČTK / Sadílek Jan

Poslední květnovou neděli tohoto roku ovládla Česko všeobecná euforie. Hrdiny byli hokejisté národního týmu: po 14 letech vyhráli mistrovství světa a po 38 letech se jim to podařilo na domácím poli. Redaktor serveru Seznam Zpráv Michal Komárek se hned v pondělí postavil proti proudu, zkritizoval vnímání českého triumfu jako dějinného okamžiku a zároveň vypíchl alarmující uhlíkovou stopu zimního sportu, jehož světový šampionát se koná na prahu léta.

„OMG. Pozitivní na tom je, že teď už fakt nikdo nepochybuje, že do provozu zpravodajských médií nezasahuji,“ okomentoval vzápětí jeho výkon majitel Seznamu a jeden z nejbohatších Čechů Ivo Lukačovič na síti X. Pro lidi z branže to bylo překvapení: Lukačovič si léta zakládá na tom, že k obsahu médií, která vlastní, se zásadně nevyjadřuje. V tomto případě udělal výjimku, jež měla ale pouze stvrdit zdrženlivý postoj, který u významných vydavatelů patří obvykle k dobrému tónu: kdyby kontroloval obsah svých „novin“, Komárkův názor by v nich nikdy nemohl vyjít.

Reklama

Příspěvek nevzbudil mimo obor příliš mnoho zájmu, brzy se však ukázalo, že neprávem. Čtyři dny po tweetu skončil šéfredaktor Jiří Kubík, který Seznam Zprávy vedl posledních pět let. Nahradil ho dosavadní ředitel divize zpravodajství a rádií Jakub Unger a vzápětí ukončil s autorem kritizovaného komentáře spolupráci. „V rámci aktuálního nakolejování jsme se s Jakubem Ungerem dohodli, že pro mě bude lepší jiná kolej,“ napsal pak Michal Komárek kolegům v e-mailu na rozloučenou. Jde o narážku na další tweet šéfa Seznamu, v němž glosoval jedno aktuální podcastové vystoupení člena představenstva své firmy Matěje Huška.

„Padlo tam mimo jiné i to, že od svého založení Seznam Zprávy oddriftovaly ze svého pravicového zaměření jinam. Představenstvo se tím bude zabývat a podle jeho slov se to budou snažit ‚nakolejit‘. Tak držím palce,“ napsal Lukačovič. Po kritice novinářů z jiných médií svou poznámku rychle smazal, ale tím jeho zájem o vlastní – a velmi vlivné – médium neskončil. Hned další pondělí dorazil v rámci svého oblíbeného cyklistického „švihu“ rovnou v dresu do redakce na pražském Andělu a neplánovaně se setkal s kolegy, kteří rozhodují o obsahu. V redakci to vzbudilo pozdvižení – to, že by Lukačovič mluvil na poradě osobně se „svými“ novináři, si tady nikdo nepamatuje.

Co konkrétně šéf Seznamu s vybranými novináři řešil, nevíme. O firemních záležitostech se obvykle veřejně nemluví a Seznam Zprávy nejsou výjimkou. Členové redakce ale pod podmínkou anonymity potvrzují, že uvnitř se „něco děje“. Nejvýznamnější redakce na trhu čelí propadu čtenářů a vnitřní třenice v posledních měsících vyústily v odchod některých redaktorů. Politická sekce domácí redakce, v níž na začátku roku působilo sedm novinářů, má nyní jen tři „lidi“, protože k 1. červnu svou pozici opustila dosavadní šéfka domácí redakce Šárka Pálková a zatím ji nikdo nenahradil. Co v této situaci znamenají náznaky, že jeden z nejúspěšnějších a nejbohatších vizionářů této země se najednou opět obrací k mikromanagementu?

Jediný na trhu

Pokud bychom v českém prostředí hledali někoho, kdo před třiceti lety bravurně pochopil potenciál kapitalismu – a nastupujícího internetu –, Ivo Lukačovič by byl zcela jistě po ruce jako jeden z prvních. Tím spíše proto, že na rozdíl od mnoha starších konkurentů z dob divoké privatizace nebyl jeho pohyb na scéně lemován podezřelými machinacemi ani cynickým porušováním všech možných pravidel. Postupně se vypracoval na jednoho z nejúspěšnějších byznysmenů svobodné doby. Od poloviny devadesátých let se mu povedlo vybudovat digitální impérium Seznam, které dnes vydělává více než miliardu korun ročně.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc