Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Putin nežertuje

Ústupek jadernému vyděrači znamená otevřít dveře apokalypse

Komentovat reálnost hrozeb Vladimira Putina ohledně použití jaderných zbraní proti Ukrajině a případnou reakci zbytku světa na tento čin se den po vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena zdá jednoduché. „Máme tu chlapíka, kterého docela dobře znám. Nežertuje, když hovoří o možném použití jaderných zbraní či biologických nebo chemických zbraní, protože jeho armáda je jinak takříkajíc vysoce neefektivní,“ prohlásil Joe Biden na setkání sponzorů jeho Demokratické strany. A dodal, že se mýlí experti, kteří předpokládají, že by USA odpověděly na ruský jaderný útok jen konvenčními zbraněmi.

Kdo jiný by měl mít lepší informace o záměrech Kremlu než americké tajné služby, zásobující daty prezidenta? A kdo jiný by měl naznačit, jak bude na případný útok odpovězeno než prezident nejsilnější vojenské a zároveň jaderné velmoci? Karty se zdají být rozdány, teď budeme jen čekat, jak silně jaderný bude ruský úder a kam bude směřovat a jak odpoví spojenci Ukrajiny. Ale možná to bude jinak.

Jaderný arzenál v našich hlavách

Jisté je, že ruský diktátor svým jaderným vyhrožováním opravdu nežertuje: náznaky o možném atomovém útoku jsou bezpochyby součástí jeho strategického plánu, jak si zachránit kůži a ve svůj prospěch otočit kolabující invazi na Ukrajině. Jak by to ale mohl dokázat, když se vojenští experti bez výjimky shodují, že z militárního hlediska mu použití jaderné zbraně v ukrajinské válce nepomůže? Ukrajina bojuje v malých mobilních jednotkách a nemá nikde…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].