Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Svobodu robotům!

Jiného by to složilo, ale Krištof Kintera (1973) byl celkem příjemně překvapen. Den před vernisáží jeho aktuální výstavy v Galerii Brno se jeden z jeho objektů náhle otočil kolem osy, celý se zkroutil a vyryl do stropu svou vahou několika set kilogramů hlubokou díru. Kintera má rád, když věci žijí vlastním životem a nerespektují to, co jim nadiktujeme při výrobě.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt
Autor fotografie: Jan H. Vitvar • Autor: Respekt

Jiného by to složilo, ale Krištof Kintera (1973) byl celkem příjemně překvapen. Den před vernisáží jeho aktuální výstavy v Galerii Brno se jeden z jeho objektů náhle otočil kolem osy, celý se zkroutil a vyryl do stropu svou vahou několika set kilogramů hlubokou díru. Kintera má rád, když věci žijí vlastním životem a nerespektují to, co jim nadiktujeme při výrobě. Pokud má tedy gravitace chuť si zalaškovat s jeho monumentálním svítidlem v podobě svazku z pouličních lamp a trochu ho přitom poničit, nezbývá než to respektovat.

Vo co tady de?

„Drrrrrrrrr!“ Revolucionář v mikině tluče hlavou do zdi tak usilovně, až se skrz omítku dostal na cihly. Kinterův robot o velikosti malého dítěte zahalený do kapuce dost dobře vystihuje princip celé autorovy tvorby: je potřeba vzdorovat systému, nastaveným pravidlům, i když to jde zpočátku kupředu třeba jen o centimetry; ono to jednou povolí a posun bude mnohem znatelnější. Koneckonců sám Kintera se přesně tímto způsobem dostal z pozice outsidera až na vrchol zdejší výtvarné scény.

Před dvanácti lety se oblékl do olověného oblečku a jako osamělý Plumbař se motal Prahou. Pak si vzal předmět To, nádherný vydesignovaný kousek připomínající něco mezi luxem a vajíčkem, ovšem bez jakéhokoli smyslu a účelu, a vyšel si s ním jako s psíkem na provázku na procházku. Tehdy Kintera vystavoval v malých…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].