Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Ruské probuzení

Ruská invaze do Gruzie, tedy na území země, jež má písemně slíbený vstup do NATO, je spojencem USA v Iráku a v níž působí stovka amerických vojenských poradců, je průlomovým okamžikem ve vztazích mezi Ruskem a Západem.

Ruská invaze do Gruzie, tedy na území země, jež má písemně slíbený vstup do NATO, je spojencem USA v Iráku a v níž působí stovka amerických vojenských poradců, je průlomovým okamžikem ve vztazích mezi Ruskem a Západem. Rusko svým bezprecedentním krokem, nesrovnatelným ani se čtyřicet let starou srpnovou invazí do Československa, jež bylo na rozdíl dnešní od Gruzie pevně v hranicích sovětského bloku, projevilo překvapivou aroganci. Ta pramení z jeho obnoveného sebevědomí a odráží jeho nové ambice v regionu a celé Evropě. Odvážný krok Moskvě vyšel. Západ se nezmohl na účinnou obranu svého spojence a Rusko se v pocitu nově nabyté moci utvrdilo.

Gruzie svým spojencům jejich roli nijak ne-usnadnila. Ať už se nechala vyprovokovat, nebo si svou akci obsazení Jižní Osetie naplánovala, dopustila se zásadního taktického omylu, a pokud se zprávy z bojiště potvrdí, pak i zločinů. Plošné ostřelování třicetitisícového Cchinvali nelze odmávnout s poukazem na to, že podstata událostí je někde jinde. Útok na bezbranné civilisty je prostě útok na bezbranné civilisty a Západ se s tímto činem svého spojence musí otevřeně a čestně vyrovnat. Obsazení demokratické země skutečně nepatří do 21. století. Dělostřelecký útok na nechráněné obyvatelstvo do 21. století nezapadá o nic lépe.

Nechat si vnutit ruskou verzi příběhu o nezbytném humanitárním zásahu by ale bylo směšně naivní. Rusko se na „svou“ chvíli dlouho připravovalo. Od roku 2005 vede proti Gruzii totální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].