Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Jaké zvolit pojištění na cesty?

Chystáme se s dětmi na roční cestu po Evropě včetně půlročního pobytu v Maroku. Využíváme pojištění u VZP (dospělí) a OZP (děti). Karty pojišťoven uvádějí, že jsou evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC), který potvrzuje nárok na lékařsky nezbytnou péči v zemích EU během přechodného pobytu. Co přesně tato formulace znamená?

Chystáme se s dětmi na roční cestu po Evropě včetně půlročního pobytu v Maroku. Využíváme pojištění u VZP (dospělí) a OZP (děti). Karty pojišťoven uvádějí, že jsou evropským průkazem zdravotního pojištění (EHIC), který potvrzuje nárok na lékařsky nezbytnou péči v zemích EU během přechodného pobytu. Co přesně tato formulace znamená? Co zahrnuje nezbytná péče, jak se prokazuje přechodný pobyt v zahraničí? Které státy jsou do systému zahrnuty? U cestovních pojištění bývají do Evropy často zahrnovány i státy, jako jsou např. Turecko či právě Maroko.

KATEŘINA MINKOVÁ

Ptali jsme se na ministerstvu zdravotnictví:

Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC) by vám měl zajistit, že ve všech zemích Evropské unie dostanete stejné služby jako jejich občané v rámci povinného zdravotního pojištění. Platí v šestadvaceti zemích EU. Díky dohodám, které má Evropská unie s mimounijními státy, se cestovateli dostane stejné péče také ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a Norsku, od letošního června i v Chorvatsku a Makedonii.

V Maroku EHIC neplatí, v Turecku ano, ale před odjezdem je třeba si pořídit zvláštní potvrzení CZ/TR 111 (nestačí pouze karta pojišťovny). Stejnými službami v rámci povinného zdravotního pojištění se rozumí ošetření ve zdravotnických zařízeních financovaných z veřejných zdrojů. Platí-li v dané zemi lidé za služby příplatek, musíte ho zaplatit také (stejně jako občané EU zaplatí v Česku třeba 90 korun na pohotovosti).

Po návratu domů vám náklady vaše pojišťovna proplatí (proto je nutné si pečlivě schovat účty). Tato pravidla neplatí pro soukromá zdravotnická zařízení a nadstandardní služby typu převozu pacienta domů a podobně. Pro takové situace je proto lepší uzavřít na cesty ještě zvlášť komerční pojištění. Jiná situace rovněž nastává, pokud do země EU nejedete jako turista, ale za prací.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].