Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Kde se berou čeští titulkáři

Demograficky pestrá komunita titulkářů, tedy amatérů, kteří se zabývají překladem pasujícím na nelegální kopie filmů a seriálů, roste v poslední době geometrickou řadou.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Na jeho překlady netrpělivě čekají desetitisíce lidí. Přesto dvaatřicetiletý obchodník se zeleninou z Rakovníka o nějakou publicitu nestojí a vymiňuje si, aby se v článku neobjevilo jeho občanské jméno. Není totiž obyčejný překladatel, ale jeden z lidí, z nichž mají manažeři televizních stanic a filmoví distributoři už nějakou dobu hodně těžké spaní. Na internetu vystupuje pod pseudonymem Black cloud a pro fanouškovský server dělá titulky k aktuálním dílům populárního seriálu Útěk z vězení. Je zárukou toho, že v řádu pouhých hodin od premiérového amerického televizního uvedení dalšího dílu se na internetu objeví jeho česká verze.

Takzvaně „ripnutý“ film, neboli převedený ilegálně z původního formátu, někdo zveřejní na internetu. Celé skupiny lidí se pak začnou věnovat tvorbě jeho různojazyčných titulků. Anglické k Útěku z vězení prý vznikají v Číně, české v Rakovníku. Anglický přepis je k dispozici brzy ráno po premiéře a v průběhu odpoledne se svého dočkají i čeští fanoušci. Pro představu: půlhodinová epizoda obsahuje čtyři sta až pět set řádků dialogů, Black cloud zvládne průměrně tak sto řádků za hodinu.

Svého druhu závislost

Počet stažených českých titulků k seriálu, který na Nově sleduje necelý milion diváků, šplhá u některých dílů k osmdesáti tisícům. Takové množství lidí odmítá čekat na to, až se osudy jejich oblíbených hrdinů rozpletou ve zdejší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].