Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Kultura

Čtvrtstoletí známky punku

Když vystoupila 7. prosince 1982 ve strahovském klubu 007 skupina Visací zámek, měl to být její první a zároveň i poslední koncert.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Barevný tabule jsou naším denním chlebem. - Autor: AMP • Autor: Respekt
Fotografie: Barevný tabule jsou naším denním chlebem. - Autor: AMP • Autor: Respekt

Když vystoupila 7. prosince 1982 ve strahovském klubu 007 skupina Visací zámek, měl to být její první a zároveň i poslední koncert. Pětice kamarádů a spolužáků z pražské „stavárny“ neoplývala hráčským uměním ani hudebním nadáním a produkci brala jen jako recesi. Jenže koncert měl takový ohlas, že krátce nato vyprodali populární rockový klub Chmelnice. V socialistickém Československu se zrodila punková legenda, která znamenala pro vývoj tohoto stylu v zemi to, co ve stejné době Black Sabbath a Depeche Mode pro britský hard rock, respektive elektronickou hudbu.

Pod pódiem se dává do chaoticky nesourodého pohybu masa lidí nejrůznějšího zjevu a ještě kurióznějších účesů. Vrážejí do sebe, strkají se, vzduchem zvoní řetězy, vztyčené paže pogujících punkáčů vonících pivem ukazují paroháče nebo zdvižené prostředníky. Pozor: už nejsme v 80. letech, kdy si punk v Československu prožíval nejdivočejší období. Přesně takhle to vypadalo letos v polovině srpna při koncertu Visacího zámku na Českém Woodstocku v Trutnově, kde kapela patřila k největším atrakcím. A přesně tak to bude vypadat i toto úterý, kdy si ve velkém sále pražské Lucerny kapela kolem zpěváka Jana Hauberta připomene pětadvacáté výročí svého založení.

Nejen pro nepřizpůsobivé

Provokující hudební výraz a texty učinily z Visacího zámku hned od začátku skupinu, která přitahovala jako magnet.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].