Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mexičané nám rozumějí

Pět měsíců po těsném úspěchu ve volbách se Felipe Calderón ujal úřadu prezidenta. Jako vítěz však jedná i poražený kandidát Obrador.

Pět měsíců po těsném úspěchu ve volbách se Felipe Calderón ujal úřadu prezidenta. Jako vítěz však jedná i poražený kandidát Obrador.

Felipe Calderón se musí prosmyknout těsnou uličkou tvořenou policií a vejít do hlavního sálu mexického parlamentu zadním vchodem. Vcházející muž vyhrál letos v červenci prezidentské volby a 1. prosince byl oficiálně uveden do své funkce. Jenže není sám. Jeho volební rival a hlavní ikona mexické levice, bývalý starosta hlavního města Mexika, López Obrador, je stále přesvědčený, že prezidentem je on.

Kempink na Zócalu

Nejde o to, že by tak velká země potřebovala dva prezidenty. Je to tak, že López Obrador (53) se prostě nedokáže smířit s volební porážkou. Místo aby nejpozději 6. září, kdy padlo zásadní rozhodnutí Federálního volebního tribunálu, přijal fakt, že i po kontrolním přepočítávání lístků ve sporných okrscích získal o 6 % hlasů méně než soupeř, prohlásil, že všechno je faleš, šalba a klam, a dokonce pro sebe uspořádal vlastní ceremoniál uvedení do funkce.

V podobné situaci se před šesti lety ocitl i Alan Gore ve Spojených státech. Tehdy volby těsně vyzněly v jeho neprospěch, ale Gore se na rozdíl od Obradora zachoval jako demokrat – porážku a zejména rozhodnutí Nejvyššího soudu přijal. U mexických sousedů je to ale jinak. Lídr levice byl kandidát lidu a lid ví, že volby jsou zfalšované, zahraniční pozorovatelé, kteří tvrdí, že všechno bylo v pořádku, jsou vedle a voliči mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].