Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Proč říkat Karáskovi ne?

Unie svobody prohraje volby na plné čáře. Pokud chce současné vedení obnovit tradici morálního akcentu této strany, mělo by po nastávajícím debaklu okamžitě iniciovat ukončení politické činnosti své strany a zbylý majetek včetně peněz za senátory rozdělit svým voličům za věrnost. Každý hlas pro Němce je pro mě stejně pochopitelný jako monografie z kvantové fyziky. I kdyby se Svatopluk Karásek zúčastnil konkurzu do opičí reality show, stále by byl o čtyři třídy lepší alternativou než ten nabubřelý, ohmataný, jednorozměrný aparátčík, který si vykládá smysl liberální politiky jen jako účast vlastní osoby v jakékoli, jakékoli, jakékoli vládě. Včetně takové, která by se zodpovídala komunistům, jak jsme viděli při pádu Grosse.

Co US navrhuje? Kde jsou liberální témata (ŽP, racionální přístup k lehkým drogám, registrované partnerství, kvalitní školství, nízké daně)? Kdy naposledy přišel člen US s nějakým článkem do novin? Já jsem četl Karáska v LN. Psal tam – o Klausovi. Ne o svobodě, ne o ekonomice, ne o programových tématech. Jenom skočil na lep demagogovi z Hradu a kritizoval jeden z jeho stokrát recyklovaných výronů samolibosti. Proč?

Pro člověka, který nevěří ODS nebo nesouhlasí s jejím programem a který preferuje liberální politiku pravicového střihu, je deformace US nepříjemná. Konzervativci musí mít v parlamentu svého příbuzného, oponenta, který nepřipustí jejich levotočivost nebo aroganci moci a který vnese do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].