Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Domov

Miller, pěstuj pšenici

Záchranná síť se mění v lepkavou past a úředníci začínají mít neklidné spaní. Mají na krku statisíce tun nepotřebné pšenice a dost možná také žaloby rozlícených zemědělců, kteří mají pocit, že naletěli. První sezona strávená pod křídly společné zemědělské politiky Evropské unie končí fiaskem. Jako z udělání byla totiž vloni dobrá úroda.

Fotografie: A teď hurá na intervenční fond. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: A teď hurá na intervenční fond. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Záchranná síť se mění v lepkavou past a úředníci začínají mít neklidné spaní. Mají na krku statisíce tun nepotřebné pšenice a dost možná také žaloby rozlícených zemědělců, kteří mají pocit, že naletěli. První sezona strávená pod křídly společné zemědělské politiky Evropské unie končí fiaskem. Jako z udělání byla totiž vloni dobrá úroda.

Někde se stala chyba

Sedlák Jan Miller se chystá zažalovat Brusel. Alespoň to teď na začátku dubna tvrdí. Má totiž plné sklady loňské pšenice a bojí se, že nebude mít kam navézt tu letošní. „Zažaluju je za to, že mi zničili úrodu za dvacet milionů. A to není všechno. Můj statek má hodnotu sto milionů. Jestli na něj někdo podá konkurz, zažaluju Brusel i za to. Neobětuju dvanáct let života a budování farmy kvůli něčí neschopnosti!“ zvyšuje hlas člen vedení Asociace soukromého zemědělství. Jak to vidí on, ministerstvo zemědělství a Evropská unie ho přímo za nos dovedly do průšvihu.

Sedlák Jan Miller vlastní 650 hektarů úrodné zemědělské půdy ve středních Čechách. Jako všichni zemědělci dostal i on vloni z Bruselu dotaci na každý hektar a české ministerstvo mu doplatilo druhou polovinu – dohromady to dalo skoro dva miliony korun. Již dříve si navíc s finanční výpomocí českého garančního fondu pořídil techniku, která zaručuje vysoké výnosy. „Stát mi vlastně nabízel: ,Millere, kup si moderní traktor. My ti na to seženeme…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].