Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Zahraničí

Bez nenávisti na ostrově lásky

Rok po vstupu řecké části Kypru do EU zůstává ostrov rozdělený, ale cestování je volnější a sever působí na návštěvníka vstřícněji než jih.

Je pátek podvečer a nad Nikósií se začíná smrákat. Míříme do země nikoho – na slavný check-point Ledra Palace, nejstarší a dlouho jediný přechod přes Attilovu linii, hranici mezi „jižním“ a „severním“ Kyprem. Jak to vypadá téměř rok poté, co byl Kypr – přesněji jeho řecká, jižní část – přijat do EU?

Stejným směrem míří překvapivě mnoho lidí a těžko rozeznat, zda tureckých či řeckých Kypřanů. Většina z nich na řecké straně pouze mávne identifikační kartou a jde za nezájmu policistů dále do nárazníkového pásma spravovaného vojáky OSN. Nás díky exotickému vzhledu (blond vlasy a modré oči) policisté zastavují. Po ústním zjištění, že jsme z Česka, členské země EU, však zájem opadne a jdeme dále. Za chvíli se ocitáme před pasovou kontrolou Turecké Kyperské republiky. Procedura je jednoduchá: vyplníme dotazník sestávající ze tří údajů (jméno, číslo pasu a národnost), jsme zapsáni do počítače a na dotazník, který představuje vízum, dostaneme vstupní razítko. A můžeme jít.

Bereme liry i libry

Již první kroky dávají tušit, že jsme v jiném světě – v malém Turecku. Zmizela alfabeta a objevila se latinka. Na každém významnějším místě je podobizna Atatürka. Kdekoli lze platit tureckými lirami i kyperskými librami – na jihu se turecké liry…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].